Het Immuunsysteem
Het immuunsysteem (afweersysteem) is een onmisbaar onderdeel van het lichaam. Het immuunsysteem beschermt je tegen indringers van buitenaf. Het is ontworpen om het lichaam te verdedigen tegen lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen. Dit afweersysteem is ontzettend sterk, maar ook heel complex. En dat moet ook wel, want je lichaam staat constant bloot aan ziektekiemen en andere schadelijke stoffen.
Om je hele lichaam te beschermen tegen indringers werken je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel samen. De afweer bestaat uit verschillende verdedigingsmechanismen: de fysieke barrière, de algemene of a-specifieke afweer en de specifieke afweer. Deze mechanismen zijn nauw met elkaar verbonden en werken veel samen.
Op welke wijze kan je het immuunsysteem onderhouden dus gezond houden.
1. Bewegen
In de huidige maatschappij bewegen mensen te weinig waardoor veel mensen kampen met overgewicht. Dit is een wereldwijd probleem wat grote zorgen met zich meebrengt omdat het tal van ziektes met zich meebrengt, te denken valt onder andere aan diabetes, hart en vaatziektes. Door iedere dag te bewegen, bijvoorbeeld te wandelen, levert dit gezondheidswinst op. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal
2. Voeding
Eet gezond en gevarieerd. Verminder het eten van suiker of suiker houdende producten. Intermittent fasting (vorm van vasten).
3. Drink voldoende
4. Zorg voor voldoende rust en slaap
5. Voorkom stress
6. Let op goed hygiëne
Voedingssupplementen voor de ondersteuning van het immuunsysteem
17 februari kwam VoedingOnline (voeding informatie voor professional) met onderstaand bericht:
“De rol van vitamine D en zink in de preventie en behandeling van COVID-19. Dat deze twee invloed op COVID-19 zowel op preventie als behandeling zou hebben is in 2020 al vaker aangehaald maar nu is er ook duidelijk een advies uitgebracht door de Belgische Hoge gezondheidsraad.
Belangrijk vitamine D en zink zijn geen wondermiddelen tegen COVID-19, maar ze kunnen mogelijk een bijdrage leveren aan een verbeterende weerstand!”
Dit is een mooi begin, maar waarom is vitamine D en zink nu zo belangrijk en hoe kunnen wij dat binnen krijgen?
Ik ga proberen om dit zo kort mogelijk in begrijpelijke taal uit te leggen:
Vitamine D
Vitamine D heeft verschillende functies in het lichaam.
- Het zorgt voor stevige botten en tanden.
- Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei.
- Het is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.
- Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.
- Het is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.
Wat is vitamine D?
- Is een vet oplosbare vitamine
- Één van de weinige vitamine welke het lichaam zelf kan aanmaken
- Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. De gemiddelde opname van vitamine D uit de voeding wordt geschat op 80%. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen, zoals de lever.
- Vitamine D komt in de voeding voor in 2 vormen: vitamine D2 en vitamine D3.
- Beide vormen worden gevormd onder invloed van ultraviolette straling (uv-straling). Deze straling is onderdeel van zonlicht. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.
- In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt. Beide vormen zijn actief, dus doen hun werk in ons lichaam. Vitamine D3 heeft wel een iets sterkere werking dan vitamine D2.
Een eenzijdig voedingspatroon, zonder dierlijke vetten en weinig zonlicht op de huid, kan onder meer aan de basis liggen van een lage spiegel van vitamine D. Bij een te kort aan vitamine D kunnen onder andere de volgende symptomen naar voren komen.
- Verminderde afweer
- Neerslachtigheid
- Vermoeidheid
- Verhoogde ontstekingsgevoeligheid
- Spierzwakte
- Verhoogde bloeddruk.
Voedingsmiddelen met Vitamine D
- Vette vis zalm, haring, vlees, eieren en roomboter
Aanbevolen hoeveelheid Vitamine D per dag is 20 µg
Zink
Zink heeft verschillende functies in het lichaam.
- is onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken.
- Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
Wat is zink?
- Zink is een spoorelement
Symptomen bij zink te kort
- afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en skelet
- ruiken en smaakstoornissen
- achterblijvende groei
- verminderde afweer tegen infecties
- nachtblindheid
Voedingsmiddelen met zink
- Zonnebloempitten, pijnboompitten
- Hennepzaad, sesamzaad, lijnzaad
- Cacaopoeder
- Gerst, gierst, haver en quinoa
- Doperwten, linzen, bonen
- Amandelen, Cashewnoten, walnoten
- Oesters, krab
- Rundvlees, kalkoen, kip, lever
Aanbevolen hoeveelheid zink per dag is 10 mg.
Door middel van gezonde voeding en beweging kunnen we er voor zorgen dat deze twee belangrijke stoffen binnen krijgen maar soms door verstoringen in het lichaam lukt dit niet altijd. Laat je altijd goed adviseren met betrekking tot het gebruik van voedingssupplementen. Vooral bij risico patiënten is het van belang om dit te doen bij de daarvoor opgeleide professional.
Over Mariska
"In 2008 ben ik gestart met Wellness aan de Zaan. Na 25 jaar ervaring in de verpleegkunde heb ik mijn passie voor gezondheid verwerkt in een natuurgeneeskundige- en massagepraktijk. Ik werk vanuit een holistische visie. Dit betekent dat ik niet alleen kijk naar de specifieke klacht waar een cliënt mee komt, maar ook naar de mens in zijn totaliteit: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel."